Συνεχίζω με αυτό το ποστ, το μικρό αφιέρωμα με συνταγές από τη Σρι Λάνκα, που ετοιμάσαμε η φίλη μου η Σούμπα κι εγώ...Η συνταγή αυτή, σε αντίθεση με την προηγούμενη (σ.σ. τα Σπρινγκ ρολλς με κιμά), είναι χορτοφαγική, αλλά καθώς λένε όλοι όσοι τη δοκίμασαν, "είναι καλύτερη από κρέας"...Την συνιστώ λοιπόν ανεπιφύλακτα, σε όλους όσους έχουν αδυναμία στα όσπρια και τα λαχανικά, όπως εγώ...
Κεφτεδάκια από κόκκινες φακές
Υλικά
Μισό κιλό κόκκινες φακές, αποφλοιωμένες (εμείς τις αγοράσαμε από κατάστημα με Ασιατικά προϊόντα, στο Βόλο, αλλά υποθέτω έχει σε όλα τα μεγάλα σουπερ μάρκετ) 2 μεγάλα κρεμμύδια
3 πράσινες γλυκές πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
1 αυγό
άνηθο
αλάτι-πιπέρι
λίγο κάρυ (προαιρετικό- εμείς δεν βάλαμε καθόλου)
Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη, μουλιάζουμε τις φακές σε νερό, να φουσκώσουν καλά...Την επόμενη, τις στραγγίζουμε και τις αλέθουμε μέχρι να γίνουν μια παχιά πάστα...
Λιώνουμε στο μούλτι, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και κάνουμε το ίδιο και για τις κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (για την συνταγή αυτή, η Σούμπα χρησιμοποίησε ψημένες και αποφλοιωμένες πιπεριές Φλωρίνης, που είχε ετοιμάσει η ίδια- αλλά μπορείτε να βάλετε φρέσκιες χωρίς πρόβλημα)
Προσθέτουμε μισή κούπα ψιλοκομμένο άνηθο, ένα αυγό, και αλατοπιπερώνουμε (χρειάζεται αρκετό αλάτι, επειδή όλα τα υλικά μας είναι γλυκά).
Στη φάση αυτή, αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο κάρυ, εμείς δεν βάλαμε καθόλου ώστε να μην είναι πολύ καυτερά τα κεφτεδάκια, αλλά και για να συνοδευτούν μετά, με τη σάλτσα από γλυκό τσίλι...
Ανακατεύουμε καλά, και αν έχουμε περιθώριο, αφήνουμε την ζύμη για λίγες ώρες στο ψυγείο για να σφίξει...Αν δεν έχουμε χρόνο και πρέπει να τα τηγανίσουμε αμέσως, συνεχίζουμε κανονικά την διαδικασία, προσέχοντας να παίρνουμε υλικό από την πάνω πλευρά της ζύμης, ωστε να είναι καλά στραγγισμένη. (Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά, αλλά να ξέρετε οτι μετά θα αλλάξει σχετικά, η γεύση του τελικού αποτελέσματος)
Ετοιμάζουμε απλούς κεφτέδες, ή κεφτέδες με μια τρυπούλα στη μέση, που διαμορφώνουμε με τα δάχτυλά μας (όπως φτιάξαμε με τη Σούμπα), διαφορετικά μπορούμε να τηγανίσουμε φτιάχνοντας χελώνες (με τη βοήθεια 2 κουταλιών), ή να ρίχνουμε τη ζύμη κουταλιά -κουταλιά, μέσα στο καυτό λάδι που έχετε βάλει σε κατσαρολάκι...
Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από την μια πλευρά, και μετά γυρίζουμε τα κεφτεδάκια μας ωστε να ψηθούν καλά και από την άλλη, η διαδικασία είναι αρκετά γρήγορη, οπότε πρέπει να είστε σε ετοιμότητα, και φυσικά, να προσέχετε ταυτόχρονα να μην κάψετε τα δάχτυλά σας στο λάδι, μιας και τα κεφτεδάκια πρέπει να μπουν στο λάδι από χαμηλά, και όχι να τα ρίχνουμε μέσα απλώς, ώστε να μην διαλυθούν...
Μόλις τηγανιστούν, τα αφήνετε για λίγο να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πριν ετοιμάσετε να σερβίρετε...Βγαίνουν αρκετά κομμάτια (ίσως όχι όλα τέλεια- αλλά πάντως είναι πεντανόστιμα), στην φωτό ένας βασικός τρόπος σερβιρίσματος, μαζί με σάλτσα γλυκού τσίλι...