Για σήμερα, τελευταία ανάρτηση για φέτος, διάλεξα να ποστάρω 2 πολύ εύκολες και νόστιμες συνταγές...Η πρώτη ονομάζεται "Μεξικάνικα γαμήλια γλυκάκια", και είναι όπως λέει και το όνομά της μια παραδοσιακή Μεξικάνικη συνταγή, η οποία όμως μοιάζει πολύ με τα δικά μας κουραμπιεδάκια, και για αυτό τον λόγο την "μετονομάζω" έτσι...
Υπάρχουν πολλές και διάφορες εκδοχές της συνταγής αυτής, με μικρές αλλαγές στο είδος των ξηρών καρπών, στο Μεξικό χρησιμοποιούν καρύδια πεκάν. Την συνταγή την έφτιαξα για τον φίλο μας και γείτονα, Χαϊμέ, που στο τέλος του Γενάρη γυρίζει μόνιμα στην πατρίδα του το Μεξικό, μαζί με την οικογένειά του: τη γυναίκα του Πατρίσια και την κορούλα τους την Κοράρι...
Το αποχαιρετιστήριο Ελληνο-Μεξικάνικο γεύμα θα οργανωθεί σε 2 βδομάδες, που θα έχουν γυρίσει από τις ολιγοήμερες διακοπές τους, οπότε και θα ακολουθήσει νέα σχετική ανάρτηση...
ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΑ ΓΑΜΗΛΙΑ ΓΛΥΚΑΚΙΑ Υλικά 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Πριν αρχίσετε να δουλεύετε τα υλικά για το μείγμα, πρέπει να βάλετε τα καρύδια πεκάν στο φούρνο (εφόσον τα πάρετε ωμά, και όχι ψητά), για να τα καβουρδίσετε ελαφρά. Βάλτε τα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, για 10 περίπου λεπτά, και μετά βγάλτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα πατήσετε στο μούλτι. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι μέσα στο μούλτι, ώστε να είναι πιο εύκολη και γρήγορη η διαδικασία και να μην στομώσει το μαχαίρι.
Σε ένα βαθύ μπωλ, βάλτε το μαλακωμένο βούτυρο, 2/3 της κούπας από τη ζαχαρη άχνη (κρατάμε το υπόλοιπο για το άχνισμα) και το εκχύλισμα βανίλιας χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν...
Προσθέστε το αλεύρι τμηματικά, περασμένο πρώτα από το κόσκινο, για να είναι απαλό και χωρίς βόλους, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε το μείγμα να είναι ανάλαφρο και όλα τα υλικά να ενωθούν καλά.
Προσθέτουμε στη ζύμη τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε
Πλάθουμε μπαλάκια τα οποία τα ζουλάμε ελαφρά στην επιφάνεια, με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι, επιτρέποντας λίγη απόσταση ανάμεσά τους, επειδή φουσκώνουν. Τα ψήνουμε σε θερμοκρασία 180 βαθμών για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη :)
ΣΑΜΠΛΕΔΑΚΙΑ
Υλικά
1 κούπα βούτυρο
3/4 κούπας άχνη ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα corn flour
1 κουταλάκι baking powder
Μαρμελάδα για τη γέμιση των σαμπλέ (εγώ έβαλα μαρμελάδα φράουλα, αλλά μου άδειασε κάποια στιγμή το βάζο και αναγκάστηκα να φτιάξω λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι με κανέλα, -για να μην στείλω τον Ίωνα να πάει στο μάρκετ, με τον βρωμόκαιρο-, όμως και η χειροποίητη μαρμελάδα ήταν εξίσου ωραία)
Σε ένα βαθύ μπωλ βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο και την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά
Προσθέτουμε το κουταλάκι baking powder, το αλεύρι και το corn flour τμηματικά, και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά και να φτιάξουν μια αφράτη ζύμη, που θρυμματίζεται εύκολα...
Πλάθουμε μικρούς βόλους, τους οποίους πατάμε ελαφρά στην επιφάνειά τους με ένα πηρούνι, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα στρώσουμε με μαρμελάδα και τα ενώσουμε, και αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε και με λίγη άχνη ζάχαρη, διαφορετικά τα αφήνουμε σκέτα, και θα είναι εξίσου υπέροχα! Λιώνουν στο στόμα! Με τη δόση αυτή, βγαίνουν περίπου 25 σαμπλέ...
Αυτά τα λίγα, καλή επιτυχία, καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε! Το μπλογκ δεν θα κλείσει για διακοπές, αλλά θα παραμείνει ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια των γιορτών...