Η φίλη μου η Suba, κατάγεται από τη Sri Lanka...Ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 22 χρόνια, και είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη... Εγώ την γνώρισα όταν ακόμα πήγαινε στο Ελληνικό σχολείο για αλλοδαπούς ενηλίκους, και παρακολουθούσε ταυτόχρονα μαθήματα κοσμήματος, στην σχολή που ήμουν κι εγώ...Κάναμε αρκετή παρέα τότε, αλλά εκείνη τη χρονιά αποφοίτησα και άνοιξα το εργαστήριό μου (και πάλι όμως βρισκόμασταν αραιά και πού), αλλά αφότου γυρίσαμε από τη ΝΖ, την συναντώ όλο και πιο συχνά: πάμε για καφέ στην παραλία, παρακολουθούμε διάφορες εκδηλώσεις, και συναντιόμαστε στο σπίτι της για φαγητό, όποτε η έτερη φίλη, Ελένη, κατεβαίνει από την Θεσσαλονίκη, για δουλειές...
Η Suba λοιπόν, εκτός από καταπληκτικό παιδί, είναι μια εξίσου καταπληκτική μαγείρισσα...Πριν από λίγο καιρό, που ήμασταν και οι τρεις μαζεμένες και μας έκανε το τραπέζι, μας έφτιαξε κίτρινο ρύζι, Spring rolls με κιμά, και άλλα ωραία φαγιά με μπιριάνι, κάρυ, τζίντζερ και τούρμερικ, μαζί με μια μεγάλη ποικιλία παγωτών, όπου ξεχώριζε το παγωτό μάνγκο, και τότε την έβαλα να μου υποσχεθεί, οτι μια μέρα θα πήγαινα να μαγειρέψουμε μαζί, ωστε να φωτογραφίσω κάποιες από τις συνταγές και να τις ανεβάσω στο μπλογκ...Ορίστε λοιπόν η πρώτη εκ των 2 συνταγών που θα παρουσιαστούν στο Αρτάνις...
Spring rolls με κιμά Υλικά 600 γρ κιμά μοσχαρίσιο 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη 200 γρ φρέσκια ντομάτα χοντροκομμένη (ή στον χοντρό τρίφτη) 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας αλάτι+ πιπέρι
Εκτέλεση: Σωτάρουμε σε λίγο λάδι τα κρεμμύδια και το σκόρδο, και όταν θα έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε τον κιμά και σωτάρουμε μαζί, μέχρι να γίνει όλος καστανός...Προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα με τα υγρά της, και αφήνουμε να σωθεί η σάλτσα...Προσθέτουμε το αλάτι (λίγο) και το πιπέρι μας, μαζί με λίγο λάδι, αν θεωρούμε οτι είναι απαραίτητο (εμείς βάλαμε λίγο ακόμα, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος)...Στο τέλος, ενώ κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σάλτσας σόγιας, και ανακατεύουμε καλά, για να νοστιμέψει όλη τη γέμιση των Spring rolls...
Αφήνουμε να κρυώσει σχετικά καλά, και στη συνέχεια παίρνουμε λεπτό φύλλο κρούστας (κάθε φύλλο θα το διπλώσετε και θα το κόψετε στα 4, όπως το χαριτωμένο κολάζ με τα γατάκια, στο τέλος της ανάρτησης) και αρχίζουμε να στρίβουμε τα σπρινγκ ρολλς μας...
Παίρνουμε μια γενναία κουταλιά γέμιση και την βάζουμε στο κέντρο του κομματιού του φύλλου μας, και διπλώνουμε από τις 2 πλευρές, ωστε να δημιουργήσουμε ένα είδος φακέλου...
Κατόπιν το στρίβουμε αρκετά σφιχτά, προσέχοντας να μην ανοίξει το σπρινγκ ρολ μας, ειδικά από τα πλαϊνά του...Όταν θα κοντεύουμε να τελειώσουμε με το γύρισμα του κάθε φύλλου, θα βρέχουμε την άκρη με λίγο νερό, ωστε να κολλήσει και να μην διαλυθεί όταν το βάλουμε να τηγανιστεί...
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα της κουζίνας, για να διατηρήσουν την υγρασία τους και να μην ξεραθούν...
Στη συνέχεια ζεσταίνουμε αραβοσιτέλαιο σε ένα κατσαρολάκι του γάλακτος, και αρχίζουμε να τηγανίζουμε τα σπρινγκ ρολλς μας, τοποθετώντας όσα περισσότερα χωράει μέσα στο σκεύος μας, και προσέχοντας ώστε η ένωση να είναι από κάτω... Αν έχουμε κάποια σπρινγκ ρολλς που μας άνοιξαν κατά το τύλιγμα, τα κρατάμε να τα τηγανίσουμε όλα μαζί στο τέλος, επειδή τινάζουν...
Μόλις χρυσίσουν από την μία πλευρά, τότε με την βοήθεια ενός πηρουνιού, τα γυρνάμε και από την άλλη μεριά
Όταν θα είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε πιάτο όπου έχουμε στρώσει χαρτί απορροφητικό, για να τραβήξει το πλεονάζον λάδι...
Τα σερβίρουμε σε μακρόστενη πιατελίτσα, και τα συνοδεύουμε με έτοιμες πικάντικες ή γλυκές σάλτσες που μας αρέσουν, πχ σάλτσα γλυκού τσίλι κλπ (υπάρχουν στα μεγάλα μάρκετ)...
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη (εμείς πάντως τα τσακίσαμε!) Στο επόμενο ποστ, η συνταγή του κίτρινου ρυζιού, όπως μας το μαγείρεψε η Σούμπα!
Και το χαριτωμένο κολλαζ με τα γατάκια: έτσι θα κόψετε το φύλλο κρούστας :)