Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
<

Artanis quiche...

Λοιπόν στο σπίτι, πολύ συχνά (και κυρίως επειδή αρέσει στα παιδιά, φτιάχνουμε λαδερό αρακά ανακατεμένο με καλαμπόκι...

Πολλές φορές λοιπόν συμβαίνει να περισσεύει φαγητό, το οποίο αξιοποιώ σαν υλικό γέμισης για αλμυρές τάρτες. Χρησιμοποιώ επίσης διάφορα άλλα λαχανικά που έχω στη διάθεσή μου, πατάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια, καρότα κλπ...

 

Αυτό το ποστ-φωτοσυνταγή είναι από την προηγούμενη φορά που έφτιαξα αυτό το φαγητό.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΡΑΓΑΝΗ ΒΑΣΗ ΑΛΜΥΡΗΣ ΤΑΡΤΑΣ

2 κούπες αλεύρι φαρίνα (εγώ είχα μόνον αλεύρι αρτοποιίας στη διάθεσή μου, και γι' αυτό πρόσθεσα και λίγο Μπέικιν)

1/2 κούπα γάλα

1/2 κούπα βιτάμ λιωμένο

1 κουταλάκι αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ

Υπόλοιπα από λαδερό αρακά

1 μεγάλο καρότο σε κυβάκια

1 μεγάλο κρεμμύδι σε " "

1 χρωματιστή πιπεριά σε " "

2 πατάτες σε κυβάκια

άκρες αλλαντικών από το μάρκετ/ κρύο κοτόπουλο που περίσσεψε/ λουκάνικα σε φετάκια ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει για να δώσει κι άλλη γεύση στα λαχανικά της γέμισης

Τυρί σε φετούλες (ή τριμμένο- εγώ χρησιμοποίησα τυρί τύπου ένταμ, εσείς μπορείτε να βάλετε όποιο άλλο τυρί σας αρέσει)

2 αυγά

λίγο γάλα

αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε το βιτάμ σε ένα κατσαρολάκι και το αδειάζουμε σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι και σιγά-σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι, ενώ ζυμώνουμε ταυτόχρονα, μέχρι να προκύψει μια αφράτη αλλά σταθερή ζύμη που δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας. (Αν το αλεύρι πέσει πολύ, προσθέστε ελάχιστο γάλα στη ζύμη, διαφορετικά αφήστε λίγη ποσότητα αλευριού εκτός.)

Αν θέλουμε, αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για λίγο, διαφορετικά την χρησιμοποιούμε αμέσως..(Εγώ συνήθως την αφήνω για λίγο μέσα στο ψυγείο)

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω λίγο λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι και την πιπεριά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, στη συνέχεια ρίχνω τα κυβάκια της πατάτας και του καρότου. Προσθέτω λίγο νερό και αφήνω να σιγοβράσουν, όσο να έχουν σχεδόν μαγειρευτεί.

Τότε προσθέτω το υπόλοιπο από το φαγητό των ανάμεικτων λαχανικών, και ανακατεύω ώστε να αναμειχθούν καλά, και να ενωθεί η σάλτσα με τα υπόλοιπα λαχανικά στο τηγάνι...Μετά προσθέτω τα αλλαντικά/κοτόπουλο/κλπ, και φροντίζω να μαγειρευτούν όλα μαζί. Αλατοπιπερώνω και αφήνω να κρυώσει σχετικά (για τη συνταγή αυτή δεν παίζει ρόλο αν στρώσετε τη γέμιση ζεστή η κρύα, μιας και η βάση της τάρτας δεν φουσκώνει ιδιαίτερα, και μπορείτε να τη στρώσετε αμέσως και να τη βάλετε κατευθείαν στο φούρνο...)

Μοιράζω τη ζύμη στα 2 (εγώ με τη δοσολογία αυτή φτιάχνω 2 μέτριες σε μέγεθος τάρτες) και στρώνω τα ταψάκια μου /βάσεις τάρτας πιέζοντας με τα δάχτυλα και το μήλο του αντίχειρα, και από πάνω μοιράζω αμέσως το μείγμα της γέμισης, ενώ έχω κόψει φέτες από τυρί τύπου ένταμ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο τυρί σας αρέσει, σε φέτες ή τριμμένο), και καλύπτω την τάρτα.

Χτυπάω με το σύρμα από ένα αυγό μαζί με λίγο γάλα για κάθε τάρτα, και περιχύνω το φαγητό μου και ψήνω στους 150-170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο πάνω-κάτω, για περίπου μισή ώρα, ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω...

Αφήνω να κρυώσουν για λίγο πριν τις κόψω, επειδή κόβονται καλύτερα (χωρίς να διαλύονται), αν και συνήθως κυνηγάω τον Ίωνα να μην τις "πετσοκόψει", επειδή δεν κρατιέται...

Και σερβιρισμένη στο πιάτο...Και καλή μας όρεξη (νά'ταν κι άλλη, εξαφανίστηκε...)

Την ίδια ζύμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σαν βάση για πίτσες, ενώ αν θέλουμε να φτιάξουμε γλυκιές τάρτες, αντί για αλάτι, πρέπει να προσθέτουμε μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη...

Καλημέρα/καλησπέρα από ΝΖ
Αρτάνις

(0 votes)
Login to post comments
close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time