Logo
Print this page
Τα αγαθά της γης...

Τα αγαθά της γης...

Ήταν μια γεμάτη άνοιξη και καλοκαίρι, και το φθινόπωρο και ο χειμώνας, θα είναι εξίσου αποδοτικά -ελπίζω! Όπως θα θυμάστε από εκείνο το καλοκαιριάτικο ποστ με της κηπευτικές εργασίες, με τον Ίωνα αφιερώσαμε σχεδόν όλο το Μάιο σε εργασίες διαμόρφωσης μποστανιού...Αρκετά αργοπορημένα βέβαια, αλλά δεν γινόταν αλλιώς, επειδή έπρεπε και να εισαχθώ στο νοσοκομείο για μία επέμβαση που έλυσε άμεσα ένα πρόβλημα υγείας που έφερα μαζί μου από τη ΝΖ-, ευτυχώς όλα πήγαν καλά και για την υγεία μου αλλά και για το μποστάνι, και οι κόποι μας ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα!

...και η ανταμοιβή των κόπων μας :)

Βασικά ψάχναμε για ντόπιες ποικιλίες, αλλά καθώς αργήσαμε να ξεκινήσουμε, άργησε και η συγκομιδή, τουλάχιστον της ντομάτας! Για του χρόνου όμως είμαστε καλά προετοιμασμένοι: έχουμε ήδη βρει σπόρους και έχουμε κρατήσει δικούς μας, και αναμένουμε η επιτυχία μας να επαναληφθεί...

Έτσι είναι, ο τόπος είναι ιδανικός και αν προβλεφτούν εξαρχής οι ανάγκες σκίασης/ποτισμάτων, όλα τα προβλήματα του μποστανιού λύνονται, με απλό και φυσικό τρόπο...Εμείς αφήσαμε και τα ζούδια του κήπου στην ησυχία τους, να κάνουν τη δουλειά για την οποία είναι προορισμένα, και όλα πήγαν καλά, με τη βοήθειά τους επίσης!

Μελιτζάνες! ΟΙ μελιτζάνες μας αντέμειψαν και με το παραπάνω, είχαν καταπληκτική απόδοση, και σίγουρα και του χρόνου θα επιλέξουμε ντόπιες ποικιλίες! Τις μαγειρέψαμε με όλους τους τρόπους, μόνον τουρσί δεν έφτιαξα, επειδή δεν μπορώ να συγκρατηθώ και το τσακίζω όλο, και δεν συμφέρει...Αυτό βέβαια, μπορεί να το ξανασκεφτώ του χρόνου, αλλά για φέτος τουλάχιστον, ησύχασα: Τα περισσότερα από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας, έχουν αντικατασταθεί από τα χειμωνιάτικα, μόνον μερικές ρίζες ντοματιές, όλες οι πιπεριές και καναδυο γλυκιές κολοκυθιές που ακόμα δένουν καρπό, έχουν παραμείνει στο μποστάνι...

Αυτές λοιπόν οι γλυκιές κολοκυθιές ήταν απίστευτες φέτος: βασικά φταίω κι εγώ που έσπειρα πολλές, αλλά κι αυτές τρέξανε εκατοντάδες μέτρα μέσα στον κήπο και τον κυκλώσανε από παντού, ανεβήκανε στο γκαράζ, πάνω στις τριανταφυλλιές, στις ελιές, στο κλήμα, στην βεράντα του γείτονα, ακόμα και πάνω στις φασολιές...Και είχαν και τρομερή απόδοση, τα λουλούδια τα κάναμε γεμιστά στο φούρνο και στο τηγάνι, ή παραγεμισμένα με τυρί φέτα και τηγανιτά σε χυλό, όσο για τις κολοκύθες, έ, στη φωτό βλέπετε μια χαρακτηριστική, 82 πόντων (δεν την έχω χρησιμοποιήσει ακόμα, την φυλάω!)

Και η μεγάλη έκπληξη ήταν η πεπονιά: Μόνη της φύτρωσε (την περάσαμε για αγγουριά- ίδιο φύλλο, ίδιο λουλούδι) αλλά μας προέκυψε πεπόνι ο καρπός της, μεγάλη έκπληξη, κράτησα σπόρο κι από αυτήν!

Πήγε καλά λοιπόν, δεν αγοράσαμε καθόλου λαχανικά όλο το καλοκαίρι, μοιράσαμε και πολλά σε φίλους και γνωστούς, οργανώσαμε τραπέζια, κάναμε πικ νικ και το διασκεδάσαμε αφάνταστα!

Και εν πάση περιπτώσει, κάνεις διαφορετικό κουμάντο αν ξέρεις οτι έχεις δικά σου πράγματα...Δεν χρειάζεται να ψάχνεσαι, τα έχεις εύκαιρα ανα πάσα στιγμή, τα ξέρεις και τα εμπιστεύεσαι...

Και φυσικά, έχουμε κάνει προμήθειες και για τον χειμώνα.... Τα ντοματάκια είχαν μεγάλη παραγωγή, τόσο μεγάλη που δεν προλαβαίναμε να τρώμε και να δίνουμε, και τα κάναμε λιαστά με.. τη βοήθεια του φούρνου (επειδή έχουν πολλά σπόρια και δεν ξεραίνονται επαρκώς στον ήλιο),

ενώ σε συνδυασμό με την επίσης μεγάλη απόδοση της ντομάτας Θεσσαλονίκης, φτιάξαμε σάλτσες απλές και με διάφορες γεύσεις, για όλο το χειμώνα, οι οποίες είναι πεντανόστιμες, και τις τρώνε και τα παιδιά!

Τώρα μένουν ακόμα πολύ λίγα φυτά, από τα καλοκαιρινά και τα όψιμα, στο μποστάνι...Τα τεζάκια έχουν ξανασκαφτεί και έχουν φυτευτεί λάχανα, κουνουπίδια και μπροκολα, 2 ειδών μαρούλια (κόκκινα και Ιταλικά) και κροκάρι για φρέσκα κρεμμυδάκια... Εντός της επόμενης βδομάδας, θα ξεριζωθούν και όσες ντοματιές και πιπεριές έχουν απομείνει -οι γλυκιές κολοκυθιές θα μείνουν!- εν τω μεταξύ εγώ θα ψάξω για άλλα νεαρά φυτά ή για σπόρους, πχ για μαρούλια butterhead και λαχανάκια Βρυξελλών που λατρεύουμε εγώ κι ο Ίωνας, και ίσως πράσα και αντίδια, θα δείξει από τον χώρο που θα έχουμε στη διάθεσή μας, οπότε οι "αγροτικές εργασίες" είναι ήδη προγραμματισμένες :)

Στο επόμενο, πιθανόν κάποιο θέμα σχετικό με την υπόθεση της μικρής Μαρίας...Προς το παρόν κάνω έρευνα, για σοβαρές πηγές και γνώμες...Ίσως βέβαια και να το καθυστερήσω για τις 19/20 Νοεμβρίου, (παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης και της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα των παιδιών)... Μέχρι τότε, καλά να περνάτε, και την Κυριακή μην ξεχάσετε να αλλάξετε τα ρολόγια σας: Χειμερινή ώρα οσονούπω (αν και έξω, είναι ακόμα καλοκαίρι, μόλις η 83η Αυγούστου)!
Σας φιλώ

Αρτάνις

(0 votes)
Use of this site constitutes acceptance of our user agreement (effective 3/21/12) and privacy policy (effective 3/21/12).
Your privacy rights. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of Ion o mikros.